Откриха нов завод за компоненти за автомобили у нас, разположен върху площ от близо 30 000 кв. м.


Откриха нов завод за компоненти за автомобили у нас, разположен върху площ от близо 30 000 кв. м.
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

9202

Откриха нов завод за производство на високотехнологични компоненти за автомобили в Стара Загора, който е разположен върху площ от близо 30 000 кв. метра. Очаква се новата мощност да разкрие 300 нови работни места, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

„С всеки един такъв проект, който откриваме, сме една стъпка напред към технологичната модернизация на България.“, заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който откри новия завод.

Предприятието се нарежда сред най-големите в аутомотив сектора в региона. Изградено е с инвестиции от над 50 млн.лв. на нидерландската компания Nedschroef със съдействието на търговското аташе на България в Бавария Стефан Йонков. Проектирано и изпълнено е от германското подразделение на дружеството Nedschroef,. Това стана ясно по време на официалната церемония по представянето и откриването на инвестицията, на която присъстваха кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, изпълнителният директор на компанията Пол Редтс, представители на бизнеса от региона.

Новата производствена мощност е разположена върху площ от близо 30 000 кв. м. в индустриална зона Стара Загора и ще даде възможност за увеличаване на заетостта в региона. С пълното разгръщане на проекта ще бъдат разкрити 300 нови работни места.

„Инвестицията е важна за България и региона, защото такива глобални компании трансферират в България ключови технологии в аутомотив индустрията. Тя потвърждава, че интересът към Стара Загора от инвеститори е изключителен към момента“, каза министър Богданов.

Министърът допълни, че в следващите няколко години старозагорският регион ще предостави много възможности на компаниите, най-вече по линия на Фонда за справедлив преход.

„Това, което искаме да кажем като институции е, че приоритет в следващите години ще е развитието на Стар Загора и региона. Ние трябва да разкрием нови работни места. Хората, които в момента работят и в минния сектор и в Маришкия басейн, най-вероятно ще трябва да се преквалифицират. Ние искаме да създадем нов бизнес, нови възможности тук. Това са компании с по-голям брой работни места, които да дадат възможност на всички тези хора да си подсигурят и работата и развитието на местно ниво“ каза министър Богданов.

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Международна компания инвестира в завод за автомобилни компоненти у нас, разкрива близо 400 нови работни места

Той съобщи, че основен приоритет на МИИ е изграждането на нова индустриална зона в Стара Загора на терен, който е към ДКК и в момента се разработва такъв проект. „Национална компания индустриални зони“ ще е операторът и структурата, с която съвместно с общината ще се развие такъв терен, защото общината има нужда от развитие на нови индустриални зони, подготвени терени.

„Вече мислим за следващата стъпка, която ще предприемем в тази посока, бяхме на посещение в Стара Загора с ключови инвеститори, с които сме в преговори в момента – големи производства, които ще променят буквално облика не само на региона, но и на България“ каза министърът.

Той посочи, че се изработва ясна стратегия за развитието на индустриалните зони в България, базирана на регионален принцип. По думите му развитието трябва да е свързано с конкретни сектори и да е обвързано с очакванията на инвеститорите в тези сектори.

 

Koninklijke Nedschroef Holding B.V., със седалище в Хелмонд, Нидерландия, е създадена преди 125 години и е символ на иновативна технология за свързване в световен мащаб. Интелигентно инженерство, висококачествени крепежни елементи и индивидуални технологични решения за формоване от Nedschroef се използват в автомобилната, транспортната и космическата индустрия, както и в машиностроенето и енергетиката. Като един от водещите световни производители на крепежни елементи, Nedschroef дава работа на 2300 души в 11 страни.

Стара Загора е единственият български град в класация на Financial Times

Проекти на обща стойност 3 млрд. лева могат да разкрият 5 200 нови работни места

Как Полша успя да привлече най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на страната?

Чуждите инвестиции у нас нарастват с близо 90% към края на май

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички