Жилищата в България: Какви са цените в различните градове?


Жилищата в България: Какви са цените в различните градове?
Снимка: iStock

7548

След бързото покачване на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се наблюдава леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 пр.п. спрямо тези от края на 2023 г. Най-бързо продължават да се покачват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, а в Пловдив и Бургас се отчита годишен ръст от около 8-10%. Това сочат данни на Bulgarian Properties за пазарните тенденции в Пловдив, Варна и Бургас в началото на 2024 г.

В резултат на бързото нарастване на цените във Варна те вече са със средно около 100 евро на кв. метър по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1 343 евро/кв. метър, сочат данни на компанията. В Пловдив и Бургас цените вече са доста сходни – съответно 1 212 евро на кв. метър и 1 244 евро на кв. метър.

В трите големи града вече почти няма цени под 1 000 евро на кв. метър с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро на кв. метър.

Снимка: iStock

В Пловдив, Варна и Бургас новото строителство движи пазара през последните години и е предпочитано от купувачите. Заедно с това, предлагането на вторичен пазар остава ограничено, а търсенето – голямо, което прави момента много подходящ за продажба, отчитат от компанията.

Данните на Bulgarian Properties сочат, че и в трите големи града, по подобие на София, обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с около 20% на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4%, 12,7% и 9,2% съответно за Пловдив, Варна и Бургас.

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на 2023 г., когато доходите се покачваха по-бавно от цените на имотите.

Според данните жилищните пазари в големите градове са започнали годината с подобрени условия за реализиране на сделки и това обяснява нарасналата пазарна активност, посочват от компанията.

Жилищният пазар в Пловдив

Снимка: iStock

Вторият по големина град в страната успя да навакса изоставането на цените си спрямо Варна и Бургас. Вече може да се каже, че пазарите в трите най-големи града след София в много отношения си приличат.

Пловдив следва плътно тенденциите на жилищния пазар в София и ги „прихваща“ по-бързо от останалите градове. Видно е как ускоряването на растежа и забавянето му се случват по-рано от тези във Варна и Бургас. Данните за първото тримесечие показват, че ръстът се е забавил до около 8% на годишна база.

Най-скъпите квартали, чиито цени надвишават 1 500 евро на кв. метър, са „Младежки хълм“, „Мараша“, „Каменица 1“, Център.

Най-евтино се продават жилищата в „Изгрев“, където са и единствените цени под 1 000 евро кв. метър. След него възходящо са „Беломорски“, „Остромила“, „Коматевски възел“, „Южен“.

Жилищният пазар във Варна

Снимка: iStock

Варна е лидер по ръст на цените и е вторият най-скъп град за жилищни имоти след София, отбелязват от компанията.

През първото тримесечие на 2024 г. средната цена на жилищата във Варна достигна 1 343 евро на кв. метра, а годишният растеж е сред най-големите у нас – 18,5%.

Растежът в морската столица се ускори по-видимо след средата на 2022 г. и още остава на високи нива.

Във Варна няма квартали с цени под 1 000 евро на кв. метра, а най-евтините към момента са „Владислав Варненчик“, „Кайсиева градина“, „Христо Ботев“.

Интересното във Варна е, че има квартали със средна цена над 2 000 евро/кв. метър – Морската градина и Гръцка махала, а малко над 1/4 от кварталите в града са с цени над 1 500 евро на кв. метър. Сред най-скъпите квартали традиционно са „Операта“, „Чайка“, „ВИНС - Червен площад“, „Спортна зала“, Център.

Варна се разраства в търсене на нови възможности за реализация на проекти ново строителство и модерен начин на живот и вече редица местности и курортни комплекси са приобщени към града, давайки възможност за живот в съчетание на градски ритъм и ваканционни удобства.

Жилищният пазар в Бургас

Снимка: iStock

Цените на жилищата в Бургас също нараснаха осезаемо през последните години – само преди 2 години средната цена е била 923 евро/кв. метър, а сега е 1 244 евро/кв. метър.

Това е годишен ръст от 10,5%, който следва общия тренд за забавяне.

Бургаският градски пазар също се характеризира с разрастване към нови територии – в посока ж.к. Славейков и магистрала „Тракия“ и към кв. Сарафово и ж.к. Меден рудник.

Единствено в „Меден рудник“ още могат да се намерят цени под 1 000 евро/кв. метър, което прави този район доста изгоден на фона на общата картина, а преобладаващото ново строителство там дава възможности за избор на качествен имот, посочват от компанията.

Във всички останали квартали цените са около над средната за града. И тук, по подобие на другите големи градове, се вижда, че централните райони са на цени между 1 500 и 2 000 евро на кв. метър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какви са цените на жилищата в София?

Прогноза: Накъде тръгват цените на имотите през 2024 г.?

Какви ще са цените на имотите през 2024 г.?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички