Белгийска компания за производство на батерии създава над 1000 работни места в България


Белгийска компания за производство на батерии създава над 1000 работни места в България
Снимка: iStock

5329

Белгийска компания за производство на батерии Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) разкрива над 1000 работни места в България. Това обяви нейният представител Ношин Омар на пресконференция в Министерския съвет, предаде БТА.

Проектът е сред най-големите за производство на батерии в Европа и предвижда откриване на заводи в Стара Загора, Пловдив и Бургас. „Това не е само инвестиция, а ангажимент към България, проява на възможността за сътрудничество между частния и обществения сектор. Участието на България в Европейския алианс за батерии има основна важност, което ни помогна да вземем решението за инвестиции“, заяви Ношин Омар и допълни, че страната ни е от стратегическо значение за компанията.

Той обяви, че ABBE ще произвежда висококачествена продукция и ще намали въглеродния отпечатък. Става въпрос за производство с ниски въглеродни емисии и главно зелена енергия. „Нашата визия излиза извън производство, а е свързана с кръговата икономика, ангажираме се и с рециклиране на батериите“, посочи представителят на белгийската компания. Той добави, че като първи етап е създаването на производство в Стара Загора, където ще се правят 10 GW батерии годишно с технологията на твърдите батерии. „Ще се достигне до 20 GWh на втория етап“, посочи Омар.

Източник: Shutterstock

„Заводът в Бургас ще преработва 50 000 тона батерии годишно. Това ще бъде най-големият завод по вида си на Балканите. Технологията ще позволява извличане на ценни суровини от повторната употреба и това е много важен компонент от визията на ЕК. Ще поддържаме тесен контакт с местната общност чрез създаване на заетост и обучение за служителите ни“, заяви Омар.

Той посочи, че АBEE цели създаването на най-големия научноизследователски център за батерии в Европа, което ще постави България на картата на иновациите. „Така ще се увеличат инвестициите в производството на батерии, ще се увеличи ангажиментът в този новаторски отрасъл“, отбеляза Омар. Той добави, че инвестицията на компанията е не само бизнес начинание, а партньорство с българското правителство и народ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Над 34 млн. лв. ще получат 12 иновативни български компании

Кои са 10-те най-печеливши компании в света?

Коя е компанията, която ще строи бензиностанции в космоса?

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички