Зелена светлина за по-лесно наемане на чужди сезонни работници


Зелена светлина за по-лесно наемане на чужди сезонни работници
Снимка: iStock

996

Парламентарната комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ПГ ГЕРБ-СДС, с който се цели оптимизиране на процеса по наемане на граждани на трети страни на сезонна работа.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев, който присъства на заседанието на комисията, посочи, че решаването на проблема със сезонните работници от трети страни е въпрос, който вълнува работодателските организации в туризма, които изпитват проблеми при попълването на дефицита на работна ръка. Приемането на този законопроект би било знак за това как народното представителство подкрепя работата на работодателите в този сложен момент, каза Милошев и допълни, че би било безспорен успех, ако тези нормативни промени бъдат приети в оставащите два дни работа на този парламент.

Основните промени се отнасят до процедурата по предоставяне на възможност за дългосрочна и краткосрочната сезонна заетост. Законопроектът цели да се създаде правна възможност чужденец, който пребивава на територията на България и притежава разрешение за пребиваване, различно от единното разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване, без да е необходимо да напуска територията на страната, се посочва в мотивите към проекта на нормативен акт.

Още: Ето колко чужденци получиха разрешения за работа у нас

Законопроектът цели прецизиране на релевантните разпоредби от ЗЧРБ по отношение на здравното осигуряване на сезонните работници с разрешено право на продължително пребиваване след получаването на документа за пребиваване; възможност за удължаване срока на пребиваване на чужденци, извършващи сезонна работа.

Законопроектът бе приет на първо четене и от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на извънредно заседание вчера.

Още: НАП: Сезонните работници трябва сами да си плащат здравните си осигуровки

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички