2023 г. беше "годината на изчезване" за технологичните стартъпи. Къде отидоха всички пари?


2023 г. беше "годината на изчезване" за технологичните стартъпи. Къде отидоха всички пари?
Снимка: iStock

4188

Стартъпите нямат добра 2023 г. И инвеститорите, които вложиха милиарди долари, за да ги финансират, не са много доволни от това.

По време на по-избилни години рискови капиталисти, инвеститори и милиардери наливаха парите си в технологични стартиращи компании – каналът за лесни пари изглеждаше отворен за всеки Том, Дик или Хари, който имаше идея и беше готов да се прикачи към нашумяла фраза като „блокчейн“ или „AI“. Оценките скочиха и компаниите еднорози – стартъпите, за които се твърди, че струват 1 млрд. долара или повече – се размножиха.

Но сега, с високите лихвени проценти, несигурна икономическа среда и банкова криза, която удари силно съседните на Силициева долина банки, имаше недостиг на средства за компаниите на ранен етап, както и липса на възможности на късен етап да изтеглят пари.

За инвеститорите, които искаха да увеличат състоянието си, другаде съществуваха по-добри възможности.

В тази среда парите, вложени в по-малко рисковите парични пазари, обикновено се възвръщат по-добре от високорисковите стартъпи. Индексът на американските облигации Bloomberg Aggregate, широко проследяван бенчмарк за представянето на американските облигации с инвестиционен клас, отчете 4,5% възвръщаемост през ноември. Това е най-доброто месечно представяне на индекса от 1985 г.

Рисковете са големи при стартиране. Разбира се, технологичните гиганти като Apple, Amazon, Alphabet и Microsoft се справят добре – но техните по-малки братя и сестри се борят да се задържат на повърхността.

Снимка: iStock

Защо потенциален инвеститор би се борил за технологичен стартъп, когато вместо това може да му се плати, за да трупа пари?

Финансирането на рисков капитал за стартиращи компании по целия свят е намаляло с над половината от миналата година, според нови данни на Pitchbook, като цифрите за годината за набиране на средства за 2023 г. върви към най-ниското си ниво от 2015 г.

При липса както на средства, така и на възможности за излизане (това е моментът, когато акционерите могат да осребрят, като продадат куп акции чрез придобиване, IPO (първично публично предлагане – бел.ред.), изкупуване или сливане), компаниите на ранен етап не могат да започнат, а тези на късен етап изпадат в дистрес. Когато една компания е частна, възможностите за продажба на акции обикновено са по-малко и се раздалечават.

ОЩЕ: Защо инвеститорите очакват с нетърпение 2024 година?

Досега тази година близо 20% от всички стартъпи са събрали пари при по-ниска оценка, отколкото преди това, сочи Carta, компания за управление на капитал. Това е ръст от 5% през 2021 г.

През третото тримесечие на 2023 г. са закрити най-много стартиращи компании, откакто Carta започва да проследява данните преди почти 5 години. Досега за тази година броят им е 543 стартъпа.

Сечта е толкова тежка, че някои по-запознати с проблема определят събитието като изчезването на стартиращите компании.

Снимка: iStock

Някои от тези компании преди това спечелиха много пари. Големи имена като WeWork, която набра финансиране от 11 млрд. долара и стартъпът за товарни превози Convoy, донесъл 900 млн. долара, подадоха молба за фалит през последните 2 месеца.

ОЩЕ: Някогашният най-скъп стартъп в САЩ подава документи за фалит

Други компании още се държат, но са в застой, докато акционерите се надяват, че могат да преодолеят бурята и да спечелят по-късно. През първата половина на 2023 г. хората са получили около 12 млрд. долара от 588 отделни корпоративни изхода. Стойността за цялата година вече е напът да стане най-ниската за десетилетието, според доклада.

„Огромно количество капитал остава в капан в стартиращи фирми на късен етап и етап на рисков растеж, които се колебаят да залагат дали финансовите им резултати могат да издържат на интензивния контрол на публичните пазари“, констатира доклад на PitchBook.

Рисковите капиталисти разполагат с рекордно количество „сух прах“ (това е капитал, който е ангажиран, но още чака да бъде инвестиран) според PitchBook.

И докато финансирането на стартъпи и стратегиите за излизане може да останат ограничени през 2024 г., според анализаторите предстоят някои обещаващи признаци.

Финансирането на изкуствения интелект и биотехнологиите остава сравнително силно. Първоначалните публични предлагания бавно се възстановяват и рисковата сцена в Европа е свидетел на някои обещаващи дейности за набиране на средства“, пише Алън Паркс, мениджър в платформата за частен капитал Allvue. Все пак „за мениджърите на рисков капитал и инвеститорите 2023 г. беше екстремна – и не непременно в добрия смисъл“, заключва той.

Източник: CNN 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Чужди инвестиции срещу ниски заплати? В Швейцария моделът работи на обратно

Черни облаци над технологичния сектор в Европа: Инвестициите в стартъпи намаляват с близо 40%

Да печелиш от хобито си: Може ли инвестицията в играчки да носи пари?

Преките чуждестранни инвестиции във втората по големина икономика удариха 25-годишно дъно

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички