Цените на петрола запазват посоката, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток


Цените на петрола запазват посоката, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток
Снимка: iStock

790

Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска търговия, подхранвани от данните, че икономиката на Китай се възстановява с по-добри темпове и от данните тази седмица от САЩ – двата най-големи потребители на суров петрол в света, както и от продължаващия конфликт в ивицата Газа, предава Reuters.

Намаляването на запасите от суров петрол в САЩ, стимулирано от по-големия брой рафинерии, съвпадна с данните, публикувани в четвъртък, според които вносът на петрол в Китай през април е бил по-висок от миналогодишния, свидтелствайки за подобряване на търговската дейност. Преговорите за прекратяване на сраженията между Израел и „Хамас“ не дадоха резултат, а това поддържа опасенията за потенциални прекъсвания на доставките в Близкия изток.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 58 цента, или 0,6%, до 84,41 долара за барел и се очаква седмичен ръст от 1,7%. Американският суров петрол West Texas Intermediate поскъпна с 58 цента, или 0,7%, до 79,84 долара, достигайки седмично увеличение от 2,2%.

Износът и вносът на Китай се върнаха към растеж през април, след свиването през предходния месец, което е сигнал за подобряване на търсенето.

Снимка: iStock

„Продължаващите признаци за засилване на търсенето в Китай би трябвало да стабилизират пазара на суровини“, се посочва в коментар на ANZ Research.

Израелските сили бомбардираха град Рафа в ивицата Газа в четвъртък, а изразелски държавен представител заяви, че непреките преговори с „Хамас“ са приключили. С продължаването на конфликта се повишава възможността за включване на други държави от Близкия изток в него, особено на основния поддръжник на „Хамас“ – Иран, ключов производител на петрол в света.

„Подготовката на Израел за интервенция в Рафах и нарастващото напрежение на северната му граница напомнят, че геополитическите рискове могат да продължат да съществуват поне през цялото второ тримесечие на 2024 г.“, смятат експерти от Citi.

Все пак анализаторите на банката очакват, че цените ще се понижат до края на 2024 г., като средната ьена на сорта Брент ще бъде 86 долара за барел през второто тримесечие и 74 долара през третото тримесечие на фона на отслабеното търсене и предлагане. Според тях има сериозни признаци, че ръстът на световното търсене на петрол „изглежда се забавя“.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола обърнаха посоката заради намаляващите запаси в САЩ

Цените на петрола променят курса заради нарастващите запаси в САЩ

Надеждите за примирие между Израел и "Хамас" поддържат посоката на цените на петрола

Обрат в цените на петрола в началото на седмицата заради преговорите между Израел и "Хамас"

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички